Actueel nieuws

Skidream Piemonte

Wat een overdaad aan zon afgelopen week. In de Piemonte hebben we überhaupt geen wolk aan de hemel gezien. Aan de ene kant comfortabel, aan de andere kant ook jammer, want we komen liever om door de verse poeder te skiën. In Gressoney ging de reis van start. Met een dubbel groepje en Martijn en Seb als gidsen werd voorzichtig off-piste geskied. Blij dat we hier en daar een kommetje vonden met zachte sneeuw. Maar kwamen vooral in het dal ook hele sneeuwarme hellingen tegen. Daarom reden we op dinsdag naar la Thuile en woensdag naar Montgenèvre verder waar wel meer sneeuw lag. Op donderdag bezochten we la Grave. Ook hier geen poeder meer, maar wel een fantastische ambiance. Er was geen kip en de hellingen waren heel goed te skiën. Op de laatste dag maakte we een skitoer in de Cerces net over de grens in Frankrijk. Earn your Turn... jawel, toch nog een mooie helling met prachtige sneeuw!

Freeride stages & touring Silvretta

Wat zijn we blij met weer 30 cm verse sneeuw in de Zuidfranse Alpen. Precies op het startpunt van de eerste van de twee freeride cursussen die Martijn gaf vanuit Montgenèvre. Hier stond gelukkig ook weinig wind en bleef het er ontzettend rustig. Naast 6 dagen in het praktisch verlaten Montgenèvre werd er ook twee dagen geskied in Serre Chevalier. Hier had tijdens de sneeuwval veel meer wind gestaan en de halve meter die er gevallen was, bleef maar weinig over. Behalve in de beschutte bossen van de Grand Pré. Dat was genieten! De laatste dagen overheerste wel de zon meer en meer. Laten we hopen dat de goede kwaliteit van de sneeuw nog even stand houdt.

Wolfgang gidste afgelopen weekend een drietal mannen rond de Heidelberger Hütte in de Silvretta. Leuk om mensen te introduceren in de winterse bergen op toerski's.

Touring

Een familie plus vrienden boekte een privé-arrangement om te gaan toerskiën. Het liefste vanuit een berghut op een mooie plek, maar die zijn vrijwel allemaal gesloten in januari. Gelukkig was de refuge l'Ecole in Dormillouse wel open. Vanuit dit dorpje, wat alleen te voet te bereiken is, werden een paar mooie dagtochten gemaakt. En helemaal bijzonder; we kwamen verder helemaal niemand anders tegen. De tweede helft van de week werden drie dagtochten gemaakt vanuit l'Echalp. Een gehucht helemaal achterin de Queyras. Het weer was prachtig en de sneeuw prima!

In dezelfde week waren vier vrienden, 2 op splitboard en 2 op ski's, op off-piste cursus vanuit l'Argentiere la Bessée. Omdat de poedersneeuw in de skigebieden niet meer te vinden was werd er gekozen om de nadruk te leggen op toerskiën. Melanie nam ze mee naar unieke plekken in de Ecrins, Queyras en val des Prés.

Ice dream

Met de watervalijsklimcursus werd 2021 gisteren afgesloten. Ongelooflijk hoe fijn we nog konden ijsklimmen terwijl de temperatuur alsmaar op liep gedurende de week. Op hoogte en in de schaduw bleef het in de Queyras koud genoeg, maar er schijnen records verbroken te zijn. Op vrijdag werd het maar liefst 15 graden op 1500 meter hoogte en in de franse Noordalpen nog warmer.

De vier cursisten hebben gelukkig volop kunnen klimmen in de koude valleien van de Zuidalpen. Van de techniek bijvijlen in de klimtuin van Aiguilles tot meerdere touwlengtes op de imposante waterval Lavine. Ook hebben we een dagje geskied. En dat was een absurde belevenis; skiën door de lentesneeuw op 31 december.

Hopelijk daalt het kwik en komt er snel verse sneeuw bij.

We wensen je een gelukkig nieuwjaar!