Actueel nieuws

Happy New Year!

Het is de dag dat we met zelfgemaakte oliebollen in de rugzak de berg oplopen. En op bollen met rum en rozijnen gaat dat lekker. De skiliften zijn tot 18 januari gesloten voor toerisme, maar dat wil niet zeggen dat het nu in de Alpen helemaal verlaten is. Sommige gidsen uit ons team trekken er tijdens de feestdagen op uit . Spaanse, Belgische, Franse en zelfs een handje vol Nederlandse klanten profiteren samen met ons van de verse sneeuw. Geen week programma's, maar vriendengroepjes of families voor een dag, of soms twee. Gelukkig hebben we in de bergen zeeën van ruimte en is afstand houden aardig te managen. Maar wat missen we onze trouwe gasten...

Wij wensen je een prachtig jaar toe en hopelijk tot snel in de verse sneeuw.

Bonne année, bonne santé!

François, Wolfgang, Clément, Damien, Arthur, Pierre, Saskia & Martijn

Aanpassing reisprogramma

PowderGuides heeft voor een aantal reizen de maximale groepsgrootte van zes personen naar een kleiner aantal aangepast. Hierdoor zijn de prijzen verhoogt. De overheid van elk Alpenland heeft o.a deze regels voor nu (tijdelijk) verandert om de kans op verspreiding van het virus in te dammen, maar wel om iedereen de mogelijkheid te bieden op vakantie te kunnen gaan. De berggidsen hebben autorisatie om te gidsen en toeristen zijn welkom in de Alpen. Er wordt ons het perspectief geboden om in januari, met de grootste zorgvuldigheid en Covid-proof op pad te gaan.
PowderGuides is een frans gidsenbureau en heeft internationale klanten. Daarom blijven wij reizen organiseren zolang de locale overheid vindt dat het kan.

Er is momenteel een run op privé arrangementen uit Nederland voor de periode na 14 maart. Twijfel niet om contact op te nemen als je nog de sneeuw in wilt.

Welcome Winter

We kijken naar buiten. Het sneeuwt! Eindelijk zet de winter nu echt door met een flink kelderende temperatuur en vooral voor de Zuidalpen een enorm pak verse sneeuw op de radar. Hoe liggen bijvoorbeeld de Dolomieten er over een paar dagen bij?

Maar een beetje wrang is het ook nu het perspectief geboden wordt pas in januari de skiliften, grenzen en hotel-restaurants te kunnen openen.
Tot onze spijt hebben we de geboekte privé arrangementen en de weekenden 'Start me Up' en' Vroege vogels' voor deze maand moeten annuleren. Zelfs Zwitserland, waar we nog wel hoop in hadden, valt in het water omdat we bij terugkomst verplicht in quarantaine moeten. En dat is logischerwijs voor velen geen optie.

Maar dat perspectief is er vanaf begin januari nu eindelijk wel. De sneeuw die er nu valt zorgt voor een goede basis. En zoals je weet draait het om de topic! Dus wees welkom zodra het kan!

Changing colors

In de dalen is het nog goed toeven op de zonbeschenen rotsen waar we klimmen, maar de sneeuw, die met een enorm pak op hoogte nu blijft liggen lonkt ook. In de schaduw is het kouder dan normaal voor de tijd van het jaar en daar worden wij juist warm van. Nog even geduld en we gaan weer skiën. Maar hoe realistisch is dat? Wat doen we als er straks zoveel sneeuw ligt, terwijl we niet naar de Alpen kunnen afreizen?

Wat wij met elkaar kunnen doen is het monitoren waar naartoe te reizen. En dan ter plaatse in onze eigen bubbel blijven. Een nu vastomlijnd programma zou last-minute dus kunnen veranderen. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Zolang wij adaptief zijn, valt er toch iets moois te doen. Tijdens de reis is jouw gezondheid, maar ook die van je tochtgenoten het belangrijkst. Wij zien het net als de beoordeling van een helling. Gaat het niet dan doen we het niet. Zowel dan dus genieten!

Alpine Summer

Alle gidsen van PowderGuides zijn sinds begin juli weer vol aan de bak en wat zijn we blij. Natuurlijk houden we goed rekening met elkaar. Proberen we de drukte te vermijden en klimmen op plekken waar maar heel weinig toeristen zijn. We zoeken heel bewust de rust op, maar weer eenmaal terug in het dal valt het op hoeveel aantrekkingskracht de Alpen op de toeristen hebben momenteel. Alle appartementen en campings zitten tjokvol. Veel mensen blijven in eigen land, maar we zien ook veel Belgen en Nederlanders die naar de bergen getrokken zijn. Laten we hopen dat de besmettingsgraad niet te snel of te hard gaat toenemen want als we hier bij de toeristische trekpleisters al die mensen op elkaar gepakt zien, dan fronsen de wenkbrauwen.

Be safe, take care!

Winterprogramma on-line

We hebben ons best gedaan om nog voor het aanbreken van de zomer het nieuwe reisprogramma op onze website te presenteren. Veel reizen hebben we aangepast. Niet alleen om straks covid-veilig op reis te kunnen gaan (helaas hebben we dat niet helemaal zelf in de hand), maar ook om voor alle terugkerende gasten gevarieerde keuze te blijven bieden.

We blijven in Europa.
De verre reizen staan dus even in de ijskast. Op dit moment heerst er nog te veel onzekerheid. Zeker omdat we willen voorkomen om 'bij een eventuele tweede golf' in quarantaine te moeten zitten. Een uitzondering is onze bestemming Honshu. Vooral omdat we denken dat we met wat aanpassingen op die specifieke locatie nog te kunnen schakelen. Natuurlijk kijken we het zorgvuldig aan, maar dat geldt voor al onze reizen. Wij duimen voor een goede winter.

Fijne zomer en tot snel!

foto: W-11, laatste Swung van het seizoen.

Summer time

Hier in de Alpen, met een relatief lage besmettingsgraad krijgen we steeds meer bewegingsruimte. Voor ons, na twee maanden binnen gezeten te hebben, voelt dat als een uitvliegende jonge vogel. Het is alleen wachten op het moment dat mensen van buiten de regio weer naar de Alpen mogen reizen. Oostenrijk opent haar grens op 15 juni voor toerisme vanuit Duitsland. En eind mei komt het Elysée met een pasklaar plan voor de zomer.
De bergen zijn bij uitstek dè bestemming om drukte te vermijden. Een appartementje huren in het dal of hoog in de bergen op bivak is een prima manier om covid-veilig op vakantie te gaan. Mocht je er tussenuit kunnen in september of begin oktober dan is het hier helemaal verlaten. Met weinig neerslag en zo'n 20 graden de perfecte 'Indian Summer' voor bergsport, wielrennen of een wandeltocht. Als je het vertrouwen hebt, 'Gewoon gaan!'

Future

Wat een tijd. Normaal treffen we elkaar thuis voor een vergadering of op de berg voor een bijscholing. Nu biedt een video conference het alternatief om met elkaar te spreken. In Oostenrijk zijn er inmiddels perspectieven om snel weer de bergen in te kunnen gaan. Hopelijk kunnen Frankrijk en Italië de maatregelen richting de zomer ook versoepelen. Maar er blijven onzekerheden bestaan. Kunnen we nog wel naar een berghut bijvoorbeeld? En hoe houden we voldoende afstand van elkaar? Wij denken als berggidsen na over een leuke alternatieve manier om van de zomer de bergen in te trekken. Ook met onze klanten. Kleinere groepjes, avontuurlijk op bivak. Of gidsend vanaf een camping. Met families de via ferrata in, Alpiene bergwandeltochten maken of rotsbeklimmingen ondernemen in het dal.
Hoe dan ook zijn wij als team gemotiveerd. En denken wij volop na over een beter, nieuw winterprogramma.

Coronavirus: consequenties voor alle reizen

UPDATE: De Alpenlanden, en daarbuiten hebben vergaande maatregelen getroffen. Laten we hopen dat ze gaan helpen. De skigebieden zijn tot het einde van het seizoen definitief gesloten. Hutten en hotels blijven tot nader order dicht. Ook wij als berggids mogen niet meer zelf de bergen in. Even geen sneeuw meer onder de voeten, mountainbiken of klimmen. Dat alles om het risico op een evt trauma te voorkomen en daarmee de zorg extra te belasten.

Alle reizen van ons 2020 programma zijn opgeschort. De klanten zijn geïnformeerd en we blijven in contact om hen zo goed mogelijk tegemoet te komen.

Om ver weg op een berg te kunnen overleven moet je als mens adaptief zijn. Nu ook in tijden van deze bizarre crisis en dat geldt voor iedereen. De beste stap is nu een flinke stap afstand nemen!

We wensen iedereen veel sterkte en hopen je de volgende winter 'in goede gezondheid' weer te zien.

PowderGuides reizen per direct geannuleerd

Vandaag hebben we besloten om in ieder geval voor de aankomende twee weken al onze reizen te annuleren. Het betreft nu 8 groepjes. Zowel de freeride- als alle toerski programma's. Ja, wij balen er ook van, maar voor de mensen die zich zo op hun skitrip hadden verheugt, is het extra bitter.
Wel is het een heel goede reden. Met zijn allen moeten we proberen de verspreiding van dit virus in te dammen. Dus ook in de bergen, met vaak kleine gemeenschappen en een (klein) ziekenhuis ver weg.

De betrokken klanten, maar ook de hutten en hotels zijn ingelicht. Wij danken iedereen voor begrip en zorgen ervoor dat we, zodra het weer kan, er met al onze motivatie iets moois van gaan maken. Misschien lukt dat al in April, anders volgend seizoen.
Mogelijk zullen we dus ook de reizen moeten annuleren die na 28 maart van start zullen gaan. Er zit veel dynamiek in de lucht. We hopen op het beste!

Toerskiën in de Cerces & Powder Roadtrip

Manu gidste de Powder Roadtrip in de Hautes-Alpes. Vanuit Saint Roch werd er geskied in Puy, Vars en La Grave. De eerste dagen waren prachtig met nog mooie sneeuw, maar vanaf woensdag klom de sneeuwgrens weer richting de 3000 meter en was het vooral listig skien. In de Noordalpen was het niet veel beter, met zelfs regen tot grote hoogte. Het is een kwakkelend seizoen!

Romain gidste een privé groepje door de Cerces boven het dorp Névache. Eerst een dagje skien in het skigebied bij Briançon. Vervolgens vanuit de prachtige Buffère en Chardonnet hutten een aantal dagtochten om het toerskiën goed onder de knie te krijgen. Veel zonnig weer en vooral aan het begin van de week de mooiste sneeuw. Een geslaagde week!

Voorts maken wij ons grote zorgen omtrent de ontwikkelingen rond het Corona virus. Wij gaan intern in beraad wat te doen en houden je op de hoogte!

Privé tocht door de Oostelijke Queyras

Samen met inmiddels zeer goede klanten Ralph en Chris trok Martijn er op uit. Italië werd gemeden, maar aan de franse zijde van de Monte Viso was het goed en rustig toeven. Geacclimatiseerd werd in het achterland van Abries. Wat een prachtige sneeuw en hier en daar nog volledig onverspoord. En dat direct naast de lift! Daarna maakte ze een tocht vanuit l'Echalp naar de refuge Agnel om verder via de brèche de Ruine naar de refuge Viso. Vanuit de onbemande berghut werden nog een drietal cols en toppen meegepakt. Op donderdag werd een dagje geskied in la Grave. Leuk voor de afwisseling! De run; Girose Droite was schitterend, met poeder op de gletsjer en springsnow richting het 2000 meter diepere dal. Afgesloten werd met een toertocht naar de Pic du Galibier.

Powder Roadtrip

Geboekt was een reis naar de couloirs van de Dolomieten, maar het werd wat anders.
Martijn ging met de vier freeriders van start in Sainte Foy. Er lag maar liefst 50 cm verse sneeuw van de nacht ervoor. Compleet maagdelijke sneeuw aan je voeten. Hoe voelt dat? De afdalingen naar Miroir waren goddelijk. De drie dagen daarna werd in de Paradiski geskied.
Een afdaling naar Nancroix bij goed zicht want het begon op maandagmiddag opnieuw intens te sneeuwen. Vanaf dat moment werd het allemaal nog beter. De steile Roche de Mio in la Plagne, de afdalingen onder de Mont Pourri. De Grand Col naar Villarocher, de steile hellingen vanaf de Aiguille Rouges in les Arcs. En dat allemaal in kniediepe sneeuw.
Donderdag vervolgens la Grave. Daar werd tijdens sneeuwval de Pertuis - Fréaux geskied en vrijdag? 60 cm verse sneeuw en een knalblauwe lucht in Serre Chevalier. Beter gaat het niet worden!

Valle D'Aosta skidream

François gidste 2 skiërs en 3 boarders vanuit het gastvrije hotel in Courmayeur. De week begon zoals het eigenlijk al twee weken is in de Alpen; Harde tot verijsde hellingen in de ochtend en wachten op de zon die het skiën buiten de pistes comfortabel maakt. Zo werd er in de middag geskied in de Canales richting het val Veny en op dinsdag een skitocht naar de de refuge Bonatti gemaakt. Woensdag werd er geskied in de bossen van La Thuile. De storm had de hooggelegen liften lam gelegd, maar eindelijk viel daar het dikke pak sneeuw bij. Op donderdag werd er ge-freeride in de bossen van Courmayeur zelf. Vrijdag tenslotte was de BIG day. Met de Monte Bianco baan helemaal naar boven om het steile couloir onder de Torino hut te kunnen skiën. Een meter verse sneeuw lag op de Toula gletsjer. Ook werden de hellingen onder het pavillion geskied. Een geweldige afsluiting van een afwisselende week.

La Grave Skiprestige & freeride cursus

Zonovergoten hellingen versus lichte sneeuwval gedurende de hele week. Een groot contrast tussen de Zuidfranse Alpen en het Salzburgerland.
Julien gidste drie skiërs vanuit la Grave. Op de gletsjer lag nog goede sneeuw, maar hier en daar ook met een winddeksel waardoor het niet altijd even makkelijk freeriden was. De beroemde couloirs op de noordhellingen onder de 2400 meter waren beton hard en dus moest er vooral creatief gezocht worden naar mooi terrein op de zonbeschenen hellingen met een zachte topic voor meer grip en veiligheid. Martijn gidste deze week een Hollands gezin. Toerskiën in de Queyras en freeriden in Montgenèvre.
En Wolfgang gaf een freeride cursus vanuit Zell am See. Het was druk tijdens de krokusvakantie en veel hellingen buiten de pistes waren in mum van tijd verspoort, maar het sneeuwde ook waardoor het de hele week fantastisch skiën was. Skitraining pur sang!

Skidream Pyreneeën

Het was aardig warm in de Pyreneeën. En juist de wisselwerking van koude heldere nachten met de flinke temperatuurstijging overdag zorgde voor de beste spring snow om door te skiën.
Eerst opwarmen op de pistes en vanaf half elf, meedraaiend met de zon dan heerlijk off-piste op de zonbeschenen hellingen. we waren nieuwsgierig naar deze nieuwe bestemming. Hoe zou het freeriden zijn zo zuidelijk in Europa? Het Spaanse temperament, overdaad aan lekker eten en het mooie terrein in de skigebieden raakte de verwachting in vervulling.

De eerste drie dagen werd Andorra aangedaan en op dinsdag, na een betoverende rit door de vallei van Aran nog drie dagen skiën in Spanje.
Zeker met af en toe een hike vanaf de skilift was er veel potentieel terrein. Mooie couloirs, maar ook weidse hellingen. Een geslaagde reis voor de freerider die eens iets anders wil zien dan de Alpen. Een blijvertje dus!

Queyras Ski & Hike 2 groups

Met een bond gezelschap van Nederlanders en Hongaren trokken de berggidsen Clément en Martijn door de bergen van de Queyras. Op zondag scheen de zon en stond er amper wind. De centraal gelegen Gardiole werd beklommen en via de Zuidwest flank afgedaald door heerlijk getransformeerde sneeuw. Maandag beklommen ze de Marcelettes. Met windvlagen van boven de 100 km/u trotseerde ze al klimmend met ski's op de rug het smalle graatje om vervolgens via een couloir af te dalen naar Saint Véran. De dag erop skiede ze een couloir aan de back-side van het skigebied en klommen de volgende dagen verder via de refuge de la Blanche en Agnel naar Ristolas. De beklimming van de col d'Asti bood geweldig uitzicht op de Alpenboog en Turijn. Op de zesde dag skiede ze boven Abries in goddelijke sneeuw door de vallei de Gilly en op de flanken van de Mait d'Amunt. Kortom; een goede mix van ski & hike.

Lombardia skidream & Privé tocht door de Queyras

Aan de voet van de Stelviopas, vanuit het romeinse bergdorp Bormio, skiede Wolfgang met zes freeriders in verschillende kleine skigebieden. Er raasde een storm boven het continent en dus ook over de bergen ten zuiden van de Ortler. Gelukkig bleven de liften draaien en lag er vooral in de kommen goede sneeuw. Santa Catarina, maar ook Livigno was goed toeven. Op donderdag reden ze naar de Passo del Tonale voor een afsluiting van de week. Ook hier storm. Wisselende omstandigheden van beton harde sneeuw tot lekker soft aan de lijzijde van de helling. Het uitstekende eten en de wellness in het hotel was tenslotte heerlijk voor de ontspanning.
Damien gidste Wessel, Pieter en Hein in zes dagen door de Queyras. De omstandigheden waren eigenlijk best goed en vooral op de laatste dag werd heel goede poeder geskied na een kort frontje wat in de nacht passeerde. Dat betreft een zeer geslaagde week.

Freeride cursussen

Vanuit het chalet Alpelune in Puy Saint Vincent organiseerde PowderGuides afgelopen week haar freeride cursussen. Damien, François en Martijn gaven les aan 15 cursisten. De omstandigheden waren alles behalve makkelijk. Het is veel te warm en al die mooie sneeuw die er vorige week lag is ingeklonken of verwaaid. Toch werd er met plezier veel geoefend en leerde de cursisten steeds beter gecontroleerd te freeriden. Ver buiten de pistes, midden in de natuur met niemand verder om je heen. De beste omstandigheden werden gevonden in Montgenèvre waar vooral op de Zuidoost hellingen of in beschutte kommetjes ingewaaide sneeuw geskied werd. Ook werd er een toerskitocht gemaakt boven de Buffère hut in de Cerces.

Powder Roadtrip & Arrangement Privé

Terwijl Clément vanuit la Condamine-Montjoie de warmte en dus de regen trotseerde aan het begin van de week, zo deed Arthur dat met zijn Powder Roadtrip vanuit Serre Chevalier. Aan het begin skiede Arthur met zijn zes borders en skiërs uit Amsterdam een paar dagen in de Hautes-Alpes, maar vertrok halverwege de week naar Sainte Foy waar 30 cm verse sneeuw was gevallen. Wat een omslag en wat heelrijk om dan zulke fijne sneeuw te kunnen skiën. Het couloir Doudou was na een ruim twee uur durende hike toch wel het hoogtepunt van de zes-daagse roadtrip.
Clément kreeg later in de week ook steeds betere sneeuwomstandigheden in de Beaufortain en het Mont Blanc gebied. Er werd vooral de laatste dagen goed geprofiteerd van fantastische sneeuw. Letterlijk van de regen in de hemel!

Japan Honshu

Een uitzonderlijke winter momenteel op Honshu en Hokkaido. Er is maar 1/3 van de hoeveelheid sneeuw gevallen die er normaal ligt eind januari. Een dunne base, relatief hoge temperatuur en weinig sneeuwval is niet wat we verwachten van dit land en het komt ook maar heel zelden voor. Deze pech had het groepje onder leiding van Pierre. Een lichtpuntje waren de twee geweldig mooie onsen hotels waar ze 7 nachten verbleven. Ondanks de tegenvallende sneeuwomstandigheden toch een uitstekende sfeer en positieve vipe. Wat zijn we toch blij met zulke relaxte gasten. Pierre heeft wel de top van de Mount Tenjin kunnen beklimmen en het noordcouloir afgedaald. Iets wat beslist niet gaat met veel poedersneeuw. De laatste dag sneeuwde het wel de hele dag door en was het gevoel van Japanse poeder onder de ski's te voelen. Jan-Cees, André, Daan, Barry en Jaap, veel dank voor jullie gezelschap en begrip!

2 Powder Roadtrips

Met bakken kwam het uit de lucht aan het begin van de week. Babar koos ervoor om iets in de luwte te blijven van de enorme depressie en daarmee had hij elke dag enorm potentieel terrein voor het uitkiezen. Tijdens sneeuwval knallen in de bossen, na sneeuwval het grote werk in la Grave. Deze week staat in zijn persoonlijke top van beste sneeuw ooit. En dat wil wat zeggen!
Clément had na overleg met zijn groepje besloten naar de Tarentaise te gaan. Ook daar ongelooflijk veel sneeuw, maar ook met meer gesloten liften door het verhoogde lawinegevaar en harde wind. Het was een uitzonderlijke week, vooral omdat het in de Noordalpen tot op grote hoogte tenslotte ging regenen op donderdagavond. Via la Rosière bezochten ze op vrijdag het Italiaanse gebied van la Thuile om toch nog wat te kunnen doen. Verstandig want enorme lawines kwamen spontaan naar beneden door deze massieve opwarming.

freeride cursussen & Powder Roadtrip

Vanuit Kaprun organiseerde we onze on- & off-piste cursus. Vanuit Puy Saint Vincent de freeride cursus. Gelukkig had het in zowel Oostenrijk als Frankrijk voor de aankomstdag lekker gesneeuwd en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. De twee groepjes gingen met sprongen vooruit. Een enorme voldoening. Zowel voor de cursisten als gidsen Damien en oude rot Wolfgang.

Martijn ging van start met een Powder Roadtrip vanuit la Grave. paar couloirtjes en de lange bochten op de gletsjer. De Grand Sablat boven Alpe d'Huez werd zelfs twee keer gedaan. Via Montgenèvre trokken ze verder naar het zuiden. De couloirs op de Chabrières waren lekker en de sneeuw in la Combe froide goddelijk. Dan ben je als gids toch ook weer blij dat er overal weer goede puf ligt. Afgesloten werd met een Belgische Carolus in het skigebiedje Crévoux. We kijken terug op een mooie poederweek.

05 Skisublime

Het aangepaste Skisublime programma, nu een roadtrip door de Hautes-Alpes en Sestriëre werd gegidst door Damien.
Het had al lang niet gesneeuwd, maar gelukkig was het koud en daardoor was de sneeuw tot diep in de dalen goed te skiën. De week werd gestart in het Italiaanse Sestriëre en het franse grensgebied Montgenèvre. Vervolgens werd nog heel goede en onverspoorde sneeuw gevonden in het skigebied van Vars-Risoul. Vooral daar blijven lang een aantal hellingen onaangetast. De week werd afgesloten vanuit Edelweiss in la Grave. Jammer dat de omstandigheden in la Grave zelf niet optimaal waren waardoor er twee keer in Serre Chevalier geskied werd, maar dat is toch ook een geweldig skigebied. Extra goede reden om nog eens terug te komen voor La Grave-La Meije zelf.
Babar gidste deze week een privé groep vanuit Abriès en Arthur skiede met drie topskiërs vanuit Sainte Foy fraaie hellingen.

Piemonte skidream

Zes dagen zon, zes dagen culinair tafelen. Een geweldig gezelschap. Rustige skigebieden met meer dan genoeg sneeuw, maar helaas geen poeder. Dat laatste was in ieder geval de belangrijkste uitdaging voor Martijn want het had al drie weken niet gesneeuwd in de Italiaanse Alpen. We begonnen in het skigebiedje direct onder de Montviso waar we na een toertochtje op een zuidhelling door 'spring snow' skiede. Op maandag en dinsdag vonden we op een aantal stukken in de bossen van Prali nog prima te skiën sneeuw en dat gold ook voor de dagen in Sestriere. De noordwand van de Monte Querellet was vooral spectaculair en bood veel fun. Maar eigenlijk waren de opperbest geprepareerde pistes nog het fijnst. Op de slotdag van de reis, in Montgenèvre, dan uiteindelijk nog echt goed geconserveerde poeder in le Bois du Doire en op de la Plane. De laatste run was daarmee zoals een 'Dolce' ook het zoetst.

Queyras Ski & Hike

Rond de jaarwisseling van 2019 naar 2020 gidste Arthur 2 belgen en 4 nederlanders door de bergen van de Queyras. De sneeuw was geweldig en de zon scheen de hele week. Wat willen we nog meer. Vanuit Moulines-en-Queyras werd geskied en al een toertje gemaakt. Daarna volgde de huttentocht via de knusse en hooggelegen onderkomens van la Blanche en Agnel om uit te komen in Ristolas. De laatste dag werd er nog geskied in het fijne gebiedje van Abries.
Niet alleen Arthur was er op uit, maar ook menig ander. Zo maakte Martijn wat tochten met vrienden in hetzelfde gebied en skiede Clément op Hokkaido met een franse groep.

Tweeduizendtwintig is goed begonnen! We beginnen met een glimlach op ons gezicht.