Actueel nieuws

Japan Honshu episode 2

De eerste groep werd door Martijn uitgezwaaid in Tokio en de tweede groep stond al klaar. Nog even in het weekend de geuren van de metropool opsnuiven om weer in de shinkansen te stappen naar de bergen van Honshu. Het was warm geworden en op weg naar het hotel begon het 's avonds zelfs te regenen. Dat is geen goed begin van de reis! De eerste skidag was glijden op een dikke regenkorst, maar op dinsdag scheen de zon en werd er o.a getoerd naar een top waar verrassend goede poeder gevonden werd. Dat was lekker voor het moraal. Op woensdag werd een cultureel uitstapje gemaakt naar de snow monkeys nabij Nagano. Op donderdag werd er opnieuw getoerd en dit keer werd de noordwand van de hoge top geskied. Wat een bijzondere ervaring in een verlaten landschap zo ver van huis. Daarna sneeuwde het intens zodat de laatste twee dagen afgesloten werden waarvoor je naar Japan reist. Gillend Diep!

Privé arrangment la Grave - Clarée

Familie Verheul boekte al vorig jaar een zevendaags reis. Maar de een na de andere viel kort voor aanvang af waardoor er van de zes leden nog drie overbleven. Er was op vrijdag zoveel sneeuw gevallen dat de col de Lautaret en het skigebied van la Grave gesloten was waardoor het van een zeven uiteindelijk een zesdaags programma werd. Op zondag begon de week dan eindelijk dan echt. Gids Damien reedt langs hoge muren van sneeuw over de col en de gekleurde gondel van la Grave zweefde boven de dik besneeuwde lariksen naar P3. Het was zo'n dag waar je altijd van droomt. Maagdelijke sneeuw in het mooiste skigebied.
Na twee dagen freeriden haakte Willem ook af door een blessure en bleven de twee tieners over om met Damien van hut naar hut te trekken in de Cerces. Diepe sneeuw helemaal voor hun alleen. Wel jammer dat van de zes oorspronkelijke familieleden er twee van hebben kunnen genieten.

3 off-piste cursussen

Afgelopen week draaide PowderGuides drie techniekcursussen off-piste. Een On- & offpiste cursus in Kaprun met gids Wolfgang. Een freeride cursus vanuit Alpelune in Puy door Clément en een privé freeride cursus vanuit Les Vigneaux door Arthur.
Er was vlak voor aanvang meer dan een meter verse sneeuw gevallen en de gidsen waren vooral bezig om hun straatje voor hun huizen sneeuwvrij te krijgen. Er gold op zaterdag zelfs even kritisch lawinegevaar. Gelukkig slonk het risico op lawines en konden de twee cursussen van start gaan.
De omstandigheden waren uitmuntend en de 12 deelnemers in de Hautes-Alpes maakte dan ook meteen kennis het begrip kniediepe poeder.
Wolfgang leidde de on- offpiste cursus vanuit Kaprun. Daar waren de omstandigheden niet veel minder. De cursisten hadden een regio skipas gekocht en zo werd er elke dag in een ander nabij gelegen skigebied geoefend.

Japan Honshu & Hokkaido

Zaterdag 26 januari vlogen Martijn en Julien naar Japan. Juju voor een privé groepje naar Hokkaido en Martijn voor twee reizen naar Honshu. Bij aankomst in Niseko was het er druk en het terrein off-piste leek volledig verspoord. Voor Juju meteen een opgave om creatief te zijn. Met 2 snowboarders en 3 skiers werd er wel enorm genoten van de atmosfeer die het eiland biedt. Ons vaste onderkomen bij Takao Ogawa voelde bij iedereen als een heerlijke deken. Hoe meer de reis vorderde, hoe beter de omstandigheden werden. Niet alleen rustiger in gebieden als Furano en Kokusai, maar ook veel betere sneeuw en daar werd van genoten.

Martijn had met zijn groepje dit keer de jack-pot. Elke dag ontelbare face shots. Het klimaat op Honshu is wel wat warmer waardoor de sneeuw meer te vergelijken is als in de Alpen, maar dat is dan ook het enige. Wat een speels terrein, wat een cultuur, wat een reis!

Lombardia skidream & Powder Roadtrips

We draaien deze week overuren om alles voor iedereen goed geregeld te krijgen. Martijn en Julien zitten in Japan, François is aan het ijsklimmen, Clément en Damien leiden ieder een Powder Roadtrip en Arthur zit in Lombardia.

De beide roadtrips hadden het objectief op de grote bergflanken van de Savoie en Isère gelegd. Daar begon het net voor aankomst intens te sneeuwen en de vooruitzichten waren voor de rest van de week geweldig. Er werd elke dag prachtige sneeuw geskied. Clément had een privé groepje en hield niet op met Appen hoe goed de sneeuw wel niet is momenteel. Damien had ook top condities, maar spijtig ook deelnemer die zijn been brak. Een nachtmerrie voor iedereen die dat een keer moet overkomen. Arthur zat tenslotte in het culinaire Italiaanse Bormio. Goede runs werden er vooral in Livigno beleeft. En de afsluitende dag op de Tonale was de hit!

Japan Hokkaido

Dit jaar organiseert PowderGuides voor drie privé groepjes een reis naar Hokkaido.
Sylvain en Julien startte hun reis op donderdag 17 januari. Samen met 11 franse klanten begonnen ze in Niseko en eindigde hun reis direct aan de kust bij Otaru. Hokkaido is razend populair. Niet gek, want wie wil niet een keer in legendarische sneeuw afdalen? Steeds meer organisaties trekken er op af en het wordt daarom een kunst om tussen de vele verspoorde hellingen nog éérste klas Powder te skiën. Zeker als het een keer een dag niet gesneeuwd heeft. Maar Sylvain en Julien kun je voor een boodschap op pad sturen. Vooral Kokusai en Kiroro boden geweldige runs na een kort stukje hiken. Na acht dagen genieten lieten beide franse berggidsen de auto's in Niseko voor de volgende groep die dit weekend arriveert. Vier Belgen en een Nederlander staan vast te popelen om het eiland te gaan verkennen.

Tarentaise skidream & On- offpiste cursus

Arthur en François zaten afgelopen week in de Tarentaise bij Sainte Foy. In Frankrijk begint het eindelijk weer wat te sneeuwen en dat is meer dan welkom. Hot-spot voor de westalpen is de Vanoise momenteel. Vooral les Arcs, Saint Foy en Tignes-Val d'Isère was het terrein waar veel geskied werd. Arthur gidste de reguliere reis en Babar had een privé groepje fransen onder zijn hoede. Er werden flink wat afdalingen gemaakt. De sneeuw was goed, maar niet exceptioneel, maar hé! Grootse afdalingen in een schitterend massief maakt vaak al veel goed.
Clément gaf skiles aan super enthousiaste beginners in de off-piste. Er ligt helaas al weken geen verse sneeuw meer hier in de Hautes-Alpes en toch is het voor de groep een feestje. Dan is het extra leuk dat er iedere dag genoten wordt van de bergen. Juist ook bij soms lastige 'carrelage' sneeuw. Beter kun je het eigelijk niet leren ;-)

Twee Powder Roadtrips

Het sneeuwde en het bleef maar sneeuwen in de Noord- en Oostalpen. Om die reden werd door zowel Wolfgang als Martijn besloten om te starten vanuit het centraal gelegen Landeck.
Na een dag door de diepe poeder skiën in Sankt Anton intensiveerde de sneeuwval nogmaals met als resultaat dat het hoogste lawinegevaar van kracht werd. Martijn besloot onmiddellijk om naar Lenzerheide te rijden. Iets minder wind en iets minder sneeuw, maar wel geopende liften. Wolfgang besloot naar zijn eigen Heimat te rijden. Kaprun met gebieden als Saalbach en Kitchbühl om in het bos en onder de liften nog veilige runs te kunnen maken.
In Oostenrijk bleef het nog rustig door sneeuwen, maar in Zwitserland brak op dinsdag de zon door. Betoverende sneeuwhellingen in éérste klas Powder voor de rest van de week. Laten we hopen dat het in de Zuid en Westalpen ook snel weer gaat sneeuwen want dit smaakt naar meer!

Tiroler Skisafari

Wolfgang had in Tirol de jack-pot. Eindelijk begon het daar ook te sneeuwen en hoe! Een hele week lang zware sneeuwval voor de boeg. Wolfi begon met drie dagen freeriden met privé klant Dennis. Hij had een van de Powder Guides geboekt voor techniek en plezier. En dat werd het! 8000 daalmeters per dag in onverspoorde poeder.

Op zondag 6 januari trof Wolfgang in Landeck de zes heren die stonden te popelen om de verse sneeuw in de duiken met hun ski's. Tijdens de Tiroler Skisafari werd het elke dag dieper. Eerst enkeldiep, later kniediep en we hebben ons laten vertellen, soms wel heupdiep. Na een paar dagen Ischl en St Anton trokken ze naar de omgeving van Zell am See. Hier kon bij kritische lawinesituaties die nu ontstonden toch nog tussen de bomen geskied worden. Eenvoudige runs, maar wel safe!

On- & Offpiste cursus en freeride privé

Afgelopen week vond in les Hautes-Alpes de beginners cursus off-piste skiën plaats. Vanuit de geweldige locatie Alpelune werden de eerste bochten off-piste gedraaid onder leiding van Damien. De groep werd in het diepe gegooid want de omstandigheden waren niet makkelijk. Dat zorgde ook voor veel creativiteit en als er dan daadwerkelijk nog wat mooie poeder geskied kon worden, al waren het maar een aantal bochten per helling, dan was dat wel verdient.

Martijn gidste twee meer ervaren freeriders die drie mooie tochten maakten. In de vallei bij Saint Véran. Het skigebied van Montgenèvre en Vars-Risoul. Zo werd er o.a. een zelden geskiede bergflank geskied ver buiten dat laatste skigebied wat alleen te bereiken was via een lange hike. Dat kon omdat het lawinegevaar heel gering was. Er lag geweldige sneeuw en dat werd niet meer verwacht na 2 weken zonneschijn.

haute route du Queyras

Julien is 2019 begonnen met de Haute Raute du Queyras. Het is inmiddels de tweede week dat er geen wolk aan de lucht te zien is en dat heeft invloed gehad op het sneeuwdek.
Op 30 december werd begonnen in Ceillac met en tocht naar de Pic de Girardin en op maandag werd geskied naar de col de Longet boven Saint Véran. Dinsdag 1 januari trok het groepje verder naar de refuge de la Blanche, maar de afdaling van de Chateau Rénard zorgde voor een abrupt einde van de mooie tocht. Wat leek op een onschuldige val van één van de deelnemers, bleek een gebroken scheenbeen tot gevolg. Een helivlucht en een operatie was nodig in Briancon. De overige deelnemers besloten niet verder te gaan, maar dagtochten te maken vanuit skigebieden rond Briançon. Zo werd er nog geskied in la Grave, Puy St Vincent en Montgenèvre. Spijtig dat de eerste dag van het jaar zo in het water kan lopen!