FAQ & Covid-19

Antwoord op al uw vragen

  • Covid-veilig op reis met PowderGuides?

Aangepast op 9 november 2021.
Voor een aantal landen, zoals Oostenrijk is de toegang tot een gesloten liftcabine, restaurant of hotel met een green-pas aangescherpt naar 2G. Een PCR-test of 1 prik van Johnson wordt hiermee niet meer geaccepteerd. Houdt de regelgeving per land van bestemming goed in de gaten.

Aangepast op 7 juli 2021.
Sinds 1 juli is een zogenaamde green pass app, ook wel sanitaire pas met QR-code op je telefoon verplicht in Italie, Oostenrijk en Frankrijk. Hiermee kun je tijdens de reizen in deze Alpenlanden een terras, restaurant of bijvoorbeeld een skilift bezoeken.
Met deze app kun je bewijzen dat je volledig bent ingeënt of een verklaring van een arts dat je genezen bent. Ben je niet volledig ingeïnt dan dien je een test, niet ouder dan 48 uur met negatieve uitslag op zak te hebben. Tijdens de reis zul je je dan om de dag moeten laten testen.

Aangepast op 31 maart 2021
Inmiddels is duidelijk geworden dat infectieziekten zoals Corona met haar mutaties voorlopig niet meer uit de wereld zullen verdwijnen. Voor het zomerseizoen 2021, maar ook voor de winter van 2022 dienen we daarom rekening te houden met reisprotocollen en door de overheid opgelegde reisadviezen. Maar ook duurdere accommodaties, stijgende verzekeringspremies, en het incasseren van veranderingen tijdens het reisprogramma zelf. Zo kunnen mogelijk berghutten of hotels maar op halve bezetting open, skigebieden een x-aantal mensen minder dan voorheen toelaten et cetera.

Boek alleen een reis als je ook op reis kunt. En niet afhankelijk bent van positief reisadvies. En eenmaal op reis in de bergen moet je nu meer dan voorheen beschikken over een flexibele instelling.

Als adaptieve reisorganisatie doet PowderGuides er alles aan om goed voorbereid de reizen te blijven organiseren. Maar kunnen je geen vrijblijvende opties voor het aankomende seizoen meer geven. De annuleringsvoorwaarden blijven van kracht.

Als de Nederlandse overheid een negatief reisadvies geeft voor het buitenland, maar er geen lockdown geldt in de Alpen zelf, dan kunnen wij de gereserveerde accommodatie niet kosteloos annuleren. Deze kosten kunnen we je in dat geval niet restitueren. Ook zijn er boekingskosten die we je niet kunnen restitueren. We wijzen je erop dat je dit risico zelf neemt bij het boeken van een reis in onzekere tijden met Corona en danken je bij voorbaat voor je begrip.

  • Bij wie boek ik een reis?
    PowderGuides is een franse reisorganisatie en is aangesloten bij de association de tourisme de professionnels en montagne. Alle reizen van PowderGuides zijn daarmee gewaarborgd en staan onder toezicht van het officiële orgaan van het ministerie van toerisme in Frankrijk. Je bent als deelnemer van een bergsportreis hierdoor goed beschermd. De Nederlandse berggids Martijn Schell is een van de oprichters en het Nederlandse aanspreekpunt.

  • Wie boekt een reis bij PowderGuides?
    Wie zich individueel op een reis inschrijft is natuurlijk benieuwd met wie hij of zij op stap gaat. Bij de meeste bergsportreizen is onze doelgroep in de leeftijd tussen de 25 en 60 jaar oud. In verhouding zijn het 30% dames en 70 % heren. Bij de off-pistecursussen of een enkele freeride reis is het ook gebruikelijk dat jongeren zich aanmelden. De verhouding skiër is 90% - boarder 10%. Meestal zijn het privé arrangementen die door uitsluitend snowboarders geboekt worden. En de gids zelf staat dan ook op een snowboard. Onze reiziger is in ieder geval gek van verse sneeuw en komt voor de magie en avontuur van de hoge bergen. Het overgrote gedeelte van onze gasten boekt regelmatig een reis. Een grote kans dat je iemand al eens hebt leren kennen!

  • Wat is een berggids - Guide de Haute Montagne?
    Het beroep berggids is een beschermd beroep. Alleen met het internationaal erkende diploma, te herkennen aan het insigne UIAGM - IVBV - IFMGA, is hij gemachtigd om wereldwijd te werken in het hoogalpiene terrein (Haute Montagne). De gediplomeerde berggids is opgeleid voor skimethodiek en didactiek op en naast de piste, freeride en off-pistetochten, toerskiën en ski-alpinisme, ijsklimmen, sportklimmen, bergwandelen, alpien rotsklimmen, alpinisme en expeditieklimmen. Voor de gepassioneerde berggids is het niet alleen zijn vak, het is zijn leven en je bent dan ook in het ruige landschap, zoals in couloirs of op de gletsjers in goede handen. Het gaat hem niet alleen om de waarborg van de veiligheid, maar ook om de bijzondere beleving van de hoge bergen. In alle Alpenlanden is de basis een drie jaar durende ‘hoger’ beroepsopleiding.

  • Wat is freeriding en waar staan de programma’s voor?
    Freeride is een moderne naam voor off-piste skiën of boarden. Een uitdagende en steeds populairder wordende wintersport waar we onze skitechniek dynamisch aanpassen aan het terrein. Lange bochten met meer snelheid in overzichtelijk terrein. Korte bochten, met in grote mate voldoende tempobeheersing in steil of listig terrein. Veel tactiek en techniek wordt van de freerider verlangt om veilig en met veel plezier te kunnen afdalen.
    Naast de off-piste techniekcursussen bieden we een divers programma aan op elk niveau.

  • SkiDream: hierbij ligt de nadruk op veel off-piste meters maken in zoveel mogelijk onverspoorde sneeuw wat binnen de mogelijkheden past. Een programma die zich richt op niet te extreem, maar juist veel genieten. Dit is geen cursus, wel worden er af en toe techniektips gegeven om aan uw persoonlijke eigenkunnen te kunnen werken.

  • SkiPrestige: Hier zoeken we steile hellingen op en is uitdagend en geëxponeerd terrein vaste prik als de omstandigheden correct zijn. Bij veel verse sneeuw zullen we juist de vlakkere hellingen opzoeken. U heeft bij skiprestige meer technische bagage nodig dan de skidream programma’s.

  • SkiRando: Hier ligt de nadruk om met de stijgvellen erop uit te trekken. Diep de bergen in, weg van de pistes en de drukte. In verhouding klimmen we meer dan dat we afdalen, maar de afdaling is wel mooi en uitdagend. De afdaling is dus niet alleen het doel op zich, maar de totale bergbeleving, ver van de bewoonde wereld om op eigen kracht de berg te beklimmen.

  • Heb ik daarbij stijgvellen of een splitboard nodig?
    Bij de Skidream programma's dien je rekening te houden dat er mogelijk elke dag tussen de 10 minuten tot maximaal 1 uur gelopen gaat worden als de verse sneeuw niet meer in de buurt van de pistes ligt. In sommige gevallen is dat heel goed te doen zonder stijgvellen. De ski's of board dragen we dan op de schouder of op de rugrak en klimmen omhoog via een aangestampt spoor. Een aantal van deze freeride-programma’s lenen zich ook uitstekend voor onvergetelijke afdalingen heel ver van het pistedomein. De gidsen zullen dan mogelijk voorstellen een langer stuk te lopen waarbij stijgvellen nodig zijn. Dat geldt ook voor meer sneeuwarme situaties of als er een paar dagen geen verse sneeuw gevallen is. Je dient bij de reizen van PowderGuides dus te beschikken over freeride ski's met toerbindingen en vellen. De boarders over een splitboard. Het huren van moderne freerideski’s voor het toeren kost circa €35,- per dag. Een degelijk splitboard kost circa €50,- per dag. Sneeuwschoenen geven doorgaans te veel problemen in technischer terrein en worden sterk afgeraden.

  • Ik ben een snowboarder. Kan ik me aansluiten bij een reis?
    Dat kan, echter dien je technisch al goed te kunnen snowboarden in alle soorten terrein. En beschik je daarnaast over een goede fysieke conditie.
    Een samenstelling van skiërs en snowboarders is met name tijdens freeride georiënteerde reizen zoals de Skiprestige en Skidream reizen niet ideaal. Doorgaans ondervinden we in de praktijk geen niveauverschil zolang we in de vallinie dalen. Maar dat is bij alle afdalingen mogelijk. Bij een lange traverse bijvoorbeeld, of een vlakke uitloop is het staan op een snowboard nadelig ten opzichte van ski's. Om de dynamica binnen een groep onbekenden voor iedereen geduldig te houden zijn daarom alleen snowboarders met ruime off-piste ervaring welkom. Bij een privé arrangement is de samenstelling van boarders en skiërs geen probleem, en mag het niveau ook wat lager zijn. Daar is doorgaans de groepsdynamica anders omdat je elkaar goed kent.
    Bij toerski georiënteerde reizen is de mix van splitboarders en skiërs minder een probleem en gaat het beter samen. Heb je nog onvoldoende off-piste meters gemaakt, volg dan eerst een specifieke off-piste cursus bij een daarvoor erkende snowboardschool.

  • Verzekeringen
    Je bent verplicht om voor aanvang van de activiteit een reisverzekering te beschikken. Bijzondere risico’s van ongevallen bij bergsport buiten de gebaande paden en/of het skiën buiten de piste moeten in ieder geval gedekt zijn onder leiding van een professionele berggids.
    Informeer bij je reisverzekeraar of u voldoende verzekerd bent voor de door u geboekte activiteit.

  • Freeride niveau
    Om te voorkomen dat er een te groot verschil, technisch of conditioneel, ontstaat binnen de groep wordt bij elke reis aangegeven wat van je verwacht wordt. Het is voor je eigen- en het belang van de groep dat je serieus jouw eigen niveau waardeert aan de eisen die we stellen bij het gewenste programma. Afgezien van de off-piste cursussen wordt verwacht dat iedereen stabiel in alle soorten sneeuw en op redelijk tempo kan afdalen en dit ook kan volhouden gedurende de week. Bij de ijsklimprogramma's dien je fysiek voor aanvang in vorm te zijn. Neem bij twijfel contact met ons op.

  • Toelichting niveaucheck
    DALEN
    Niveau A: Je skiet stabiel van rode en zwarte pistes.
    Niveau B: Je skiet of board stabiel op alle soorten pistes. In niet te steil (<30 graden) en overzichtelijk terrein kun je off-piste redelijk uit de voeten.
    Niveau C: Je skiet of board stabiel op alle soorten pistes. In redelijk steil (<35 graden) en overzichtelijk terrein kun je off-piste prima uit de voeten.
    Niveau D: Je skiet stabiel onder alle omstandigheden op alle soorten pistes inclusief de buckelpiste. In off-piste terrein kun je tot 45 graden afdalen onder goede omstandigheden. Ook traverses, couloirs en freeriden tussen de bomen lukt goed. Met sommige sneeuwsoorten, zoals kartonsneeuw heb je nog wel moeite.
    Niveau E: Je hebt flink wat technische bagage en voelt je thuis op steil terrein, couloirs (45 graden) en geëxponeerde wanden en in iedere sneeuwsoort.
    KLIMMEN
    Niveau A: Je hebt geen zin om te klimmen.
    Niveau B: Je kunt korte hikes in de buurt van de lift aan via een aangestampt spoor.
    Niveau C: Je hebt de capaciteiten om in terrein steiler dan 25 graden te hiken of heeft al eens met stijgvellen of splitboard gelopen.
    Niveau D: Je beschikt over specifieke toertechnieken zoals de kick-turn, ook in verijsd terrein.
    Niveau E: Je beschikt over uitmuntende toertechnieken en ervaring in het gebruik van pickel en stijgijzers en de basis van de touwtechnieken.
    CONDITIE
    Niveau A: Het kost je moeite om een piste in één keer naar beneden te skiën en aan het einde van de dag zijn je bovenbenen volledig op. Je conditie is onvoldoende voor de reizen van Powderguides.
    Niveau B: Je hebt voldoende conditie om op de piste de hele week goed door te komen, maar afdalen buiten de piste is toch wel een ander verhaal. Je moet af en toe stoppen om op adem te komen. Je hebt voldoende conditie om tot een uur te lopen in de sneeuw.
    Niveau C: Je hebt voldoende conditie om off-piste de hele week goed door te komen. Daarnaast heb je ook voldoende conditie om een stuk tot twee uur te lopen in de sneeuw.
    Niveau D: Je freeride aan het einde van de dag nog net zo soepel als aan het begin van de dag. Toeren van meer dan vier uur is voor jouw geen probleem.
    Niveau E: Je hebt een ijzersterke conditie. Meerdaagse toertochten zijn geen probleem met een zware rugzak op in een steady tempo.

  • Verse sneeuwgarantie
    Hoe we ook allemaal hopen op de beste sneeuwkwaliteit, we zijn altijd afhankelijk van de natuur. De ervaren UIAGM berggidsen van PowderGuides zijn gedurende de winter full-time in de bergen en hebben een uitstekende neus ontwikkelt om goede sneeuw te vinden als het al een poosje niet gesneeuwd heeft, echter kan het voorkomen dat het wat tegenvalt met de verse sneeuw. Dat betekent aan de andere kant dat zich nieuwe kansen aanbieden want hellingen waar we van wegblijven met verse sneeuw kunnen dan mogelijk wel. Te denken valt aan een uitdagende steile helling bijvoorbeeld. Het gebeurt niet vaak maar mocht er onvoldoende sneeuw liggen in het gebied waar je je reis geboekt heeft, dan proberen wij de reis om te zetten naar een gebied met meer sneeuw. PowderGuides brengt je hiervan ruim voor tijd op de hoogte. Dat geldt tevens ook bij te veel lawinegevaar. Wees ervan bewust dat veel liften gesloten blijven tijdens of vlak na intensieve sneeuwval!

  • Lawinegevaar
    De UIAGM gediplomeerde berggids is de belangrijkste veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat je in een lawine terechtkomt. Echter wijzen we je er op dat wintersport ook een risicosport is en dat de gediplomeerde berggids, ondanks zijn zorgvuldigheid en bekwaamheid, niet volledig het risico kan wegnemen. Elke deelnemer bij de skireizen van PowderGuides draagt een lawinepiep (DVA) en heeft in zijn rugzak een schep en sonde bij zich, ongeacht of er een hoog of laag lawinegevaar heerst. Bij de off-piste en toerskicursussen word je intensief getraind in het zoeken naar een fictief lawineslachtoffer, alleen of in een groepje zodat je ad rem kunt reageren als het ooit nodig zou zijn. Vanzelfsprekend wordt als veiligheidsprotocol bij alle skiprogramma's voor gevorderden door de berggids als reminder uitgelegd hoe het DVA systeem werkt. Mocht je zelf geen lawinepiep, schep of sonde hebben, dan worden deze gratis gedurende het programma verstrekt.

  • Helm en airbag
    Voor alle freeridereizen stellen we de helm verplicht. Voor alle toerskireizen wordt de helm aanbevolen.
    Voor je eigen gemoedsrust kunt u daarnaast een lawine airbagrugzak dragen waarbij jezelf de airbag moet activeren als u in een lawine terechtkomt. Hierbij is de kans op verstikking kleiner omdat we in de meeste gevallen aan de oppervlakte blijven. Mocht je zelf geen lawineairbag bezitten dan kun je deze bij ons prijs gunstig huren. Kosten bedragen €60,- per vijfdaags arrangement voor de 20 liter freeride rugzak en €80,- per zesdaags arrangement voor de 40 liter toerski rugzak.

  • Wanneer weet ik of de reis definitief doorgaat?
    Bij alle reisprogramma's geldt dat de deelnameprijs gebaseerd is op voldoende aanmeldingen. De reizen in technisch moeilijk terrein zijn geschikt voor minder deelnemers per gids. Tochten in overzichtelijk en/of minder geëxponeerd terrein zijn ontwikkeld voor een grotere groep per gids. Bij te weinig deelnemers krijg je uiterlijk 28 dagen voor aanvang van de reis per email van PowderGuides te horen of de reis geannuleerd wordt. Wil je meer zekerheid dan kunt u bijvoorbeeld even informeren of kijken op de pagina Agenda waar je kunt zien of de reis al vol zit.
    Ook kunt u natuurlijk een privéarrangement boeken met een club vrienden of familie en heb je de groepsgrootte zelf in de hand.