Nordlands Ski & Hike

Toerskiën en Freeriden in de Lofoten en Lapland

Period


Week 12 25 March - 03 April 2022
Available

Specifications

Price:
€2690,-

Inclusief:
. 10 dagen berggids
. 9 overnachtingen in lodges op basis van logies en ontbijt
. lokaal vervoer met huurauto
. huur lawineveiligheidsmateriaal ( DVA: pieps-schep-sonde )
. organisatiekosten

Exclusief:

. vlucht naar Kiruna (circa €500,-) of, als we door omstandigheden de reis moeten aanpassen, naar Narvik.
. trein en bustickets
. skiliftkaartjes
. diner in een restaurant
. lunch
. drankjes

Groepsgrootte:
. 5 deelnemers

Level

  • Descend
  • Ascend
  • Physical condition

De grillig besneeuwde toppen in het hoge noorden tekenen zich scherp af boven de donkere Noorse zee. Deze Lofoten, een ruig kustgebergte op een schiereiland ten noorden van de Poolcirkel gaan we verkennen met de toerski's. Hier trekken we langs een van de meest adembenemende kusten van de Europa. De ervaring om op deze prachtige bergen te skiën vlak boven zee is een unieke belevenis.
Het avondlicht in het gematigde arctische gebied is betoverend en omdat we nog voor half april naar de Lofoten zullen afreizen kunnen we het magische noorderlicht nog aanschouwen.

Voor aankomend seizoen gaan we het toerskiën in de Lofoten combineren met freeriden en toerskiën in het skigebied van Narvik en reizen we door Lapland met een stop-over in de Abisko bergen in Zweden. Dit is een vernieuwde en verlengde tien-daagse reis.

We ontmoeten elkaar, na een vlucht uit Amsterdam of elders, in Kiruna op vrijdagmiddag. Met de bus reizen we dezelfde middag nog door het glooiende Lapland naar de Abisko mountains waar we in het dorpje Björkliden arriveren. We blijven hier twee nachten in een comfortabele lodge, omringt door hoge heuvels. Op zaterdag maken we een eerste skitocht met wijds uitzicht op een meer en wennen aan de kou van het hoge noorden. De volgende ochtend stappen we vroeg op de trein met de bestemming Riksgränsen. Hier, precies op grens met Noorwegen zullen we een halve dag gaan skiën in het gelijknamige skigebied. Aan het einde van de middag zetten we de reis voort naar Narvik. Een kleine stad, prachtig gelegen aan een fjord met uitzicht op het schiereiland Lofoten.

In Narvik blijven we drie nachten in een hotelletje en kunnen vanuit het skigebied boven de stad talloze afdalingen maken. Met maar een half uur lopen bereiken we ook mooi off-piste terrein en skiën met uitzicht op het fjord terug naar Narvik. Op woensdag rijden we vervolgens met twee huurauto's door naar de Lofoten. Zo zijn we flexibel en in staat gedurende de tweede helft van de week een mooi nieuw deel van de kust te verkennen. Vlakbij het schilderachtige plaatsje Rorbu Henningsvear overnachten we in een lodge met sauna en duiken voor verkoeling het fjord in. En hoe mooi zou het zijn om het noorderlicht te aanschouwen vanuit de jacuzzi? Na vier toerskidagen rijden we op zaterdag terug naar Narvik en nemen de trein terug naar Björkliden. Een gezellige laatste avond opnieuw in Lapland voordat we op zondagochtend huiswaarts gaan.

De skitochten die we hier gaan maken passen we aan op eigen kunnen, sneeuw- en weersomstandigheden en naar de wens vanuit de groep. Zo kunnen we bijvoorbeeld een top beklimmen via een gemakkelijke en overzichtelijke helling of juist een keer kiezen voor steil en uitdagend afdaalterrein via een couloir." Begin april is er al meer dan 13 uur daglicht en kunnen we genieten van de lange dagen.
Elke dag maken we gebruik van de stijgvellen onder de ski's, maar een enkele passage ook te voet met de ski's op de rugzak. Uiteraard ligt de nadruk in de Lofoten op het toerskiën. De afdaling is natuurlijk meer dan een beloning. Zeker op convexe hellingen krijgen we het gevoel zo de zee in te skiën. Het voordeel is dat we direct vanaf zeeniveau kunnen skiën en dus ook geen last hebben van de hoogte.
Ondanks dat het gebergte niet veel hoger is dan 1500 meter kunnen we grootse tochten maken. En dat met uitzicht op de wateren van het hoge Noorden. Dit is een reis waarbij we veel toerskiën, maar nu ook tijdens een drietal dagen gebruik maken van skiliften.

  • Eind maart / begin april biedt het veel langere daglicht ook meer kans op een 'goedweer' window dan in februari en voelt het minder grimmig aan. Voor deze regio is het nu hoogseizoen. De prijzen van de accommodaties vallen daardoor hoger uit wat neerkomt dan dat als we in het voorseizoen zouden gaan.

Covid-veilig op reis met PowderGuides? Kijk voor een toelichting bij FAQ.

A travel insurance covering mountaineering and/or alpine activities is compulsory. This insurance must cover all levels of avalanche conditions guided by a UIAGM mountain guide. Please note that some insurances do not cover back-country skiing. A travel insurance covering mountaineering and/or alpine activities is compulsory. Please send us your insurance details as soon as possible.

Vegetarian

Type

High quality

Our maximum group size is 6 people per guide and in rougher, more exposed alpine terrain, this number will be decrease even more. This allows us to make no concessions on quality or safety, and to give every guest enough personal space and attention to improve.

Experience

PowderGuides consists a team of international certified mountain guides with each 1000plus hours of expertise in the immense terrain. With no lost of enthusiasm they will improve your skills of freeriding and touring very fast, but they are also involved in professional training. And this last point makes them up to date on every latest trick in the profession.

Languages

All the guides speak several languages as French, German and English. If you have any question about your trip you can contact us by phone in the office or send us an email in English, French or Dutch.

FAQ

What can we do for you? Although you’ll find many explanations on our Frequently Asked Questions page below. Please use the inquiry form via the contact page for customer support and service, general and specific inquires for any help.